Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Fagseminar

29/04/2022 @ 00:00 - 30/04/2022 @ 00:00

Days
Hours
Minutes

Forhandling ogsamhandling 2022

29.-30. april

Divider

Se program

Forhandling og samhandling

- EIDSIVATINGET I 1000 ÅR, 1022 – 2022 -Eidsvoll -

fra viking til Viken

Demokratiet i Norge har 1000-årige tradisjoner i Norge. Folkestyre og medbestemmelse har vært kjernepunkter i norsk rettskultur siden før 1000-tallet. De gamle tingene håndhevet lover og rettssaker. Magnus 6. Haakonsson samlet lovene fra de største tingene, Frostating, Gulating, Eidsiva, Borgarting i én felles landslov. Det skjedde i 1274. Dette var en av de første lovene som var like for et helt land i hele Europa.

Da Norge kom under dansk herredømme, endret også rettskultur og lovgivning seg. Det skulle gå om lag 400 år før Norge igjen fikk sin egen «landslov» eller grunnlov, som vi sier. Etter Napoleons fall måtte Danmark gi fra seg herredømmet over Norge til Sverige. 1814 ble derfor merkeåret for rettsstaten Norge. Vi må imidlertig ikke glemme at landets tradisjoner går tilbake lenge før det! 

Fagseminaret som skal holdes på Eidsvoll 1814 (ved Eidsvollsbygningen) tar for seg ulike sider ved det norske rettssamfunnet gjennom alle disse årene og helt fram til vår egen tidsalder og det «virtuelle» samfunnet. Foreleserne er blant de beste fagpersonene vi har innenfor de ulike områdene. Dessuten myndighetspersoner i fremtredende posisjoner innenfor samfunnutvikling og Norges rolle som bl.a. internasjonal konfliktmegler.

I dette fagseminaret drøftes de sentrale elementene i de lange linjene fra tidlig tingkultur, overgang fra Åsatru til kristendom, landslov, dansketid, 1814 - til vår egen tid og den virtuelle rettsstaten. Å se sammenhenger i den historiske utviklingen av vår rettskultur og vårt demokrati er viktig for vår identitet og samfunnsutviklingen videre.

Program

Seminarleder Professor Jørn Øyrehagen Sunde

Dag 1: 29. april 2022, kl 09:15 – 16:30

Kl 17:00   Åpning av landslovutstillingen

“Personae Miserabiles”

Seminarpriser:
Pris for en dag:    kr 300,-
Pris to dager:       kr 500,-

Lunsj og forfriskninger er inkludert
Endringer i programmet kan forekomme
 

PÅMELDING SEMINAR HER

Program:

Åpning: Eidsivatinget / Eidsvoll 1814

Innledning: Stortingsrepresentant, tidligere Stortingspresident,  Tone Wilhelmsen Trøen

1.   Det tidlegaste tinget: Tingstadar i samfunnsdanninga

Eidsivating var eit av dei fire lagtinga i Noreg. Ting er nærast ei universell ordning for samfunnsstyring. I Noreg fanst det i den tidlege mellomalderen ting på fleire ulike nivå og med ulike funksjonar. Dei hadde likevel fleire likskapstrekk i organisering.

2.   Tinget og politisk omveltning

Tinget var et organ med mange funksjoner. Selv om tinget etter Landsloven av 1274 og Byloven av 1276 ble mer en domstol, mistet det i mellomalderen aldri helt sitt politiske tilsnitt. Ikke minst fordi tinget var eit koblingspunkt mellom det lokale og regionale, og det rikspolitiske.

Dag 2: 30. april 2022, kl 09:30 – 16:00

3.   Tinget i ei ny tid

På 1600-tallet ble eneveldet innført som styringsform i det dansk-norske riket, og tingets politiske funksjon ble mindre synlig. Men det kunne fremdeles være en arena for forhandling mellom det lokale og sentrale styringsnivået. Ved utarbeidingen av Grunnloven av 1814 var idéen om den middelalderske tingordningen en del av inspirasjonsgrunnlaget for det nye demokratiet.

4.   Tinget i samtid og framtid

Norges øverste politiske organ heter et Storting, og landets mest brukte domstol for tingrett. Hvilken rester av tingtradisjonen finnes igjen i språket, hvordan kan den inspirere oss i vår samtid og ved utformingen av vår framtid?

 
 
 

Foredragsholdere

Else Mundal

Erik Opsahl

Brage Hatløy

Alexandra Sanmark

Miriam Jensen Tveit

Ine Eriksen Søreide. Stortings-representant.

Randi B. Wærdahl

Magne Njåstad

John Ragnar Myking

Hilde Sandvik

Marthe Hommerstad

Bård Frydenlund

Jørn Øyrehagen Sunde

Ola Svensson

Morten Goodwin

 

Ja, takk! Jeg vil veldig gjerne delta på fagsminaret i Wergelands hus 2022.

Meld deg på HER

Hva skjer

EIDSIVATINGETS BLOG 

Uncategorized
Jan Arne Sandholtbråten

Olav den helliges kamp mot småkongene

I 1017 kom stormannen Kjetil Kalv fra Stange til kong Olav Haraldsson på Eidsvoll og fortalte om at småkongene på Østlandet planla et opprør mot han. Kongen reagerte umiddelbart og dro til Ringsaker der småkongene var samlet. Alle ble fanget og hardt straffet. Uten det utfallet hadde vi ikke hatt noen hellig konge og ikke noe Eidsivating. Det tinget opprettet Olav etter at han var blitt enekonge i Norge. Søndag gjenskapte Eidsivatinget hendelsen i Eidsvoll for 1005 år siden under

LES MER »

Uncategorized
Jan Arne Sandholtbråten

Ottesang som på Olav den helliges tid

I 1017 gikk kong Olav den hellige til ottesang på Eid, forteller Snorre. Søndag gjentok Eidsivatinget ottesangen i Eidsvoll kirke. Den samlet mellom 50 og 60 personer. Ottesangen var utelukkende gregoriansk sang. Den ble framført klokka 08 på morgenen av et kor sammesatt av ensemblet  Consortium Vocale, som er internasjonalt kjent for sin gregorianske sang, og Romerike vokalensemble. – Sangere fra Consortium Vocale hadde fire kursdager med oss for at vi skal lære gregoriansk sang, forteller medlemmer i Romerike vokalensemble.

LES MER »

Uncategorized
Jan Arne Sandholtbråten

Møtte beveren under pilegrimsvandringen

De var tidlig ute de første pilegrimsvandrerne i regi av Eidsivatinget, så tidlig at beveren fortsatt var i virksomhet da de passerte Andelva. Det var 13 personer som startet fra Eidsvoll Verk klokka 06.00 søndag morgen for å rekke ottesangen i Eidsvoll kirke klokka 08.00. – Vi kom nesten for seint til kirka på grunn av beveren, for da måtte vi stoppe og se på og ta bilder. Det ble en fin opplevelse på en fin morgentur, sier turdeltakerne. Seinere

LES MER »

DEL PÅ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Detaljer

Start:
29/04/2022 @ 00:00
Slutt:
30/04/2022 @ 00:00
Kategori for Arrangement:

Sted

Eidsvollbygningen
eidsvollbygningen
Eidsvoll Verk, 2074 Norge

Arrangør

Eidsivatinget