Barnas Eidsivating

... da dømmer jeg henne til å miste den hånda som stjal ...

Når barn blir bevisst situasjoner i handling

Barn og unge gjenskaper Tinget som vi antar det var på 1000-tallet. Konflikter skal løses, og dommer avsies. Klær, våpen, verdier fra den tiden setter realistiske rammer. I lek og skuespill får deltakerne innblikk i demokratiske prosesser og konsekvensene av både handlinger og  tingets dommer.

Tidsriktige enkle klær, hjelmer, sverd og skjold setter de unge i “vikingstemning” øyeblikkelig. 90 representanter samles for å behandle saker som er meldt til tinget. Det er kanskje noen som har egne saker de er pålagt å fremme også. Fra Gudbrandsdalen, Østerdalen, Trysil og Solør; fra Romerike, Ringerike, Viken; fra Hadeland og Toten – ja, fra hele Østlandet  kommer de.

Kirken som ligger like ved er med på å forsterke følelsen av høytidelighet og alvor. Biskopen har også meldt sin tilstedeværelse.

På Tingvollen ringer hasselkvistene inn området som er arenaen for sakene som skal fremmes. Kongen selv er tilstede og leder sammen med lovsiermannen prosessene. Inne på selve TInget er det forbudt å bære våpen, Tinget er hellig. Alle vet at den som bærer våpen inne på Tinget, vil bli “varg i veum”, ulv i helligdommen, og få streng straff, kanskje sogar bli niding og lyses fredløs. Mange tilskuere har møtt opp for å følge rettssakene, og diskusjonene går heftig blant de fremmøtte.

Rundt omkring har handelsmenn og håndverkere satt opp sine boder med tilbud om varer og tjenester. Smeder er travelt opptatt med å sko hester og reparere sverd. Til og fra havnen nede i Hoelsevja er det travel trafikk, bakken opp fra Vorma er fylt med mennesker og dyr, og øl og mat er det rikelig av.

Det er i det hele et yrende folkeliv på Eidsivatinget. Det er Bottolvsmesse, og onnearbeidet er unnagjort. Godt med noen dager fri for de fleste. Midt i det hektiske folkelivet kjenner man på spenningen – velkommen til tings!

Vil du vite mer om undervisningsopplegg og prosjekter?

Les mer her >>

Hva skjer

EIDSIVATINGETS BLOG 

Uncategorized

Olav den helliges kamp mot småkongene

I 1017 kom stormannen Kjetil Kalv fra Stange til kong Olav Haraldsson på Eidsvoll og fortalte om at småkongene på Østlandet planla et opprør mot han. Kongen reagerte umiddelbart og

LES MER »

Uncategorized

Ottesang som på Olav den helliges tid

I 1017 gikk kong Olav den hellige til ottesang på Eid, forteller Snorre. Søndag gjentok Eidsivatinget ottesangen i Eidsvoll kirke. Den samlet mellom 50 og 60 personer. Ottesangen var utelukkende

LES MER »

Uncategorized

Møtte beveren under pilegrimsvandringen

De var tidlig ute de første pilegrimsvandrerne i regi av Eidsivatinget, så tidlig at beveren fortsatt var i virksomhet da de passerte Andelva. Det var 13 personer som startet fra

LES MER »

DEL PÅ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin