Tusenårsjubileum 1022 – 2022

17, juni 1022 satte Olav Haraldsson Eidsivatinget på Eid. Tinget fikk navnet «Heidsivisthing» etter Heidsær som var datidens navn på Mjøsa.  Eidsivatinget skulle få stor betydning for det indre østlandsområdet og dekket på det største 12 distrikter fra Lesja i nord til Numedal i sør, fra Lom i vest til Särna i Sverige i øst.

Jubileet inngår som et av flere tusenårsjubiléer i perioden fram til Olsok i 2030 da det er klart for et nasjonalt tusenårsjubiléum. 1030 er et av de mest symbolsterke årstallene i norsk historie. Olav Haraldssons fall i slaget på Stiklestad og helgenkåringen i Nidaros året etter, fikk dyptgripende konsekvenser for det norske riket. 1030 kan beskrives som et vendepunkt med en virkningshistorie som det norske samfunnet fortsatt bygger på.

I 2030 kan vi derfor feire at Norge har bestått som rike i tusen år. en begivenhet som skulle få gjennomgripende konsekvenser for utviklingen av rettsstaten Norge.

Uncategorized

Seilet Scene innvidd!

10. september 2020 ble Seilet Scene åpnet med snorklipping av ordfører John-Erik Vika, kulturdirektør i Viken John Arve Eide og styremedlem i Eidsivatinget, Arnhild Ingeborgrud.
På bildene ser vi:
Navneskilt og informasjonstavle, Seilet sett mot Andelva og Mago A, snorklipping, publikum som kom for å bivåne begivenheten og høre på konserten som koret OPUS89 ga etter åpningen.
Mer enn 20 000 turgåere benytter turstien og pilegrimsleden som går forbi Seilet. Vi takker Gjensidigestiftelsen for gaven som muliggjorde byggingen og håper scenen blir mye brukt!

LES MER »

Se flere aktuelle saker her

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook