Demokrati-laget fra Råholt ungdomsskole tok en overlegen seier i fotballturningen mellom ungdomsskolene i Eidsvoll.
 
Diktaturlaget fra Vilberg ungdomsskole ble slått grundige 1-5 i den avgjørende kampen etter at både Råholt og Vilberg hadde vinnet 1-0 over Feiring.
Eidsvold Turnforening stilte hovedbana si til disposisjon for denne turneringen som var et ledd i markeringen av 1000-årsjubileet for Eidsivatinget.
Det var ungdomsrådet i Eidsvoll som arrangerte turneringen mandag i skoletida.
– Rådet fikk i oppdrag fra Eidsivatinget å laget et arrangement til jubileet. Vi valgte en fotballturneringen, forteller lederen i ungdomsrådet, Linnea Ottem-Holmsten.
Siden folkestyre er et gjennomgående tema for 1000-årsjubileet valgte ungdomsrådet å dele lagene i inn i demokrati- og diktaturlag.
Vilberg fikk den tvilsomme rollen som diktaturlag, og det falt altså ikke heldig ut i den avgjørende kampen. Det var jevnt i første omgang og sto 1-1 ved pause. Men da Råholt fikk vinden i ryggen, ble de ustoppelige. De ga seg ikke før det sto 5-1.
Jubelen sto høgt til værs i Råholt-leiren da pokalen ble overrakt.
– Dette resultatet hadde nok kong Olav den hellige likt, ropte ungdomsrådet ut fra speakerbua.
– Kongen plantet demokratiets frø som ble til blomst i 1814 og til det demokratiet vi har i dag.
– Jeg er imponert over hva rådet har fått til. Jeg håper dette blir en tradisjon, kommenterer Eidsvolls ordfører Hege Svendsen.
Hun får støtte av ungdomsrådeet og av elevene.
– Dette kan de gjerne fortsette med. Det var morsomt sjøl om vi tapte, sier spillerne fra Feiring.
– Vi hadde bare to innbyttere mens de andre lagene sikkert hadde 20, unnskylder de seg. De tapte tross alt med bare ett mål i begge kampene.
1000 år

Landslovjubileet 2024 / Nasjonalbiblioteket 1. februar 2024 – 14. september 2024

Utstilling
Utstillinga Med lova i hand: Magnus Lagabøtes Landslov, 1274–2024 blir ein sjeldan moglegheit til å møte mellomalderen på nært hald. For fyrste gong har vi samla eineståande handskrivne bøker laga i Noreg i mellomalderen, som hittil har vore i utanlandske samlingar.

Frå 1. februar til 14. september gjer vi denne gløymde delen av norsk kulturhistorie tilgjengeleg for publikum i Noreg.

LES MER »

Se flere aktuelle saker her