Omviserne Anne Skauge og Oleif Hoel med initiativtaker Marit Villmo i midten og deltakerne bak.

Langt over 100 personer stilte opp under den historiske vandringen i Sundet lørdag ettermiddag. Det ble så mange at deltakerne måtte deles i to grupper.

Det var Sundet venner, med Marit Villmo i spissen, som sto bak tiltaket. Foreningen har tidligere satt opp blå opplysningsskilter og QR-koder på en rekke bygninger i sentrum for ytterligere opplysninger, og satt ut store blomsterurner med tekster av Eidsvolls store forfattere, Camilla Collett og Henrik Wergeland.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på disse tiltakene. Det er stor interesse for historien, likevel er det flere som tidspunktet for denne vandringen ikke har passet for. Vi må få til flere slike arrangementer, sier Marit Villmo.

Under lørdagens arrangement var det Anne Skauge og Oleif Hoel som sto for orienteringen, både om nåværende bebyggelse og husene som tidligere hadde stått i Sundet, og om eierne av dem. Det ble også plass til noen anekdoter om Sundet mange personligheter.

Under vegs møtte forsamlingen også Eidsvoll store forfattere, Camilla Collett (Heidi Sørensen) og Henrik Wergeland (Joachim Finstad Eklund) som fortalte om sine opplevelser i Eidsvoll. Ved Sundbrua stilte to 1000 år gamle vikinger (Ole Emil Vikan og Marte Moen Rødås) til kamp siden arrangementet var et ledd i 1000-årsfeiringen av Eidsivatinget.

– Jeg visste en del om historien fra før, men nå fikk jeg også høre en del nytt. Det var et veldig fint arrangement, kommenterer Annika Hagen som bor midt i Sundet.

– Her i Sundet er det veldig koselig, spesielt om sommeren med båtlivet på Vorma, legger hun til.

Etter historieorienteringen i Sundet vandret følget til Wergelandshaugen der eieren, Annicken Thrane-Steen, fortalte om den tidligere sorenskrivergården og dagens virksomhet på stedet.

1000 år

Landslovjubileet 2024 / Nasjonalbiblioteket 1. februar 2024 – 14. september 2024

Utstilling
Utstillinga Med lova i hand: Magnus Lagabøtes Landslov, 1274–2024 blir ein sjeldan moglegheit til å møte mellomalderen på nært hald. For fyrste gong har vi samla eineståande handskrivne bøker laga i Noreg i mellomalderen, som hittil har vore i utanlandske samlingar.

Frå 1. februar til 14. september gjer vi denne gløymde delen av norsk kulturhistorie tilgjengeleg for publikum i Noreg.

LES MER »

Se flere aktuelle saker her