Christen Holtet Dahli som Kjetil Kalv, foredragsholderen John-Erik Vika og Simen Fgerli Pedersen som kong Olav Haraldsson.
I 1017 kom stormannen Kjetil Kalv fra Stange til kong Olav Haraldsson på Eidsvoll og fortalte om at småkongene på Østlandet planla et opprør mot han.
Kongen reagerte umiddelbart og dro til Ringsaker der småkongene var samlet. Alle ble fanget og hardt straffet. Uten det utfallet hadde vi ikke hatt noen hellig konge og ikke noe Eidsivating. Det tinget opprettet Olav etter at han var blitt enekonge i Norge.
Søndag gjenskapte Eidsivatinget hendelsen i Eidsvoll for 1005 år siden under sitt frokostmøte på Wergelandshaugen. Men deltakerne nøt kaffe, juice, laks, eggerøre, spekemat og mye annet godt, fortalte John-Erik Vika om hendelsen i 1017, og Simen Fagerli Pedersen og Christer Holtet Dahlin fra Eidsvoll Amatørteater spilte henholdsvis kongen og Kjetil Kalv.
1000 år

Landslovjubileet 2024 / Nasjonalbiblioteket 1. februar 2024 – 14. september 2024

Utstilling
Utstillinga Med lova i hand: Magnus Lagabøtes Landslov, 1274–2024 blir ein sjeldan moglegheit til å møte mellomalderen på nært hald. For fyrste gong har vi samla eineståande handskrivne bøker laga i Noreg i mellomalderen, som hittil har vore i utanlandske samlingar.

Frå 1. februar til 14. september gjer vi denne gløymde delen av norsk kulturhistorie tilgjengeleg for publikum i Noreg.

LES MER »

Se flere aktuelle saker her